Potentias Nior

HKK utvärdering

Publicerad 2012-12-08 09:10:09 i Jonna,

Idag var jag i samma grupp som Sofia. Uppgiften på lektionen var att vi fick en kött ingrediens som då var kassler och vi skulle laga en maträtt med den med hjälp av olika ingredienser som t.ex tomat, paprika, mjöl, matlagningsgrädde osv som låg på bordet. Man fick gå efter ett recept eller använda sin egen fantasi. Jag och Sofia valde att gå lite efter egen fantasi och bestämde oss för att göra kassler med grönsaker och ost på. Till det serverade vi hasselbackspotatis och gräddsås.

Vi började med att dela upp uppgifter, jag fick uppgiften att skära grönsaker och leta recept på gräddsås medan Sofia skalade och fixade potatisen. Vi ansåg sedan att det blev lite kort om tid för att potatisen behöver stå länge i ugnen så jag fick gå och hjälpa till med potatisen. Vi la sedan potatisen åt sidan och fortsatte med att fixa kasslern. Jag fick skärs kasslern i skivor och sen hjälptes vi åt att läggs upp skivorna i en form och ovanpå kasslern la vi tomat,lök,paprika och ost. Sedan fixade vi vidare på potatisen och oljade dem och hällde på ströbröd. Vi hackade även morötter som vi sedan la i samma form som potatisarna. Efter det la vi in potatisen och kasslern i ugnen. Vi väntade i ca 10 minuter och sedan började vi fixa gräddsåsen.

Jag tycker att Sofias och mitt samarbetade gick väldigt bra. Jag har märkt att det går väldigt bra när vi jobbar ihop. Vi hade allt tidsplanerat så vi diskade medan maten var i ugnen eftersom vi visste att våran mat skulle ta längre tid med tanke på potatisarna.

Det som inte gick lika bra var när vi skulle hälla i köttbuljong i såsen, jag hörde inte att Sofia sa att vi skulle ha en fjärdedel i såsen så jag hällde i hela buljongen. Men det löste vi genom att buljongen inte hade hunnit smälta så vi kunde enkelt fiska upp bitarna med en sked. Det gick inte heller så bra för mig när jag skulle öppna ugnen för att kolla till potatisen, jag brände mig på mina fingrar. Så till nästa gång får jag ta det lite försiktigare.

Jag är nöjd med min arbetsinsats och känner att jag och Sofi tog lika mycket ansvar. Jag har lärt mig av mina misstag och vet vad som kan göras bättre nästa gång. Som t.ex har jag lärt mig att det är bättre att ta små potatisar när man har bråttom för då blir dem snabbare klara och man behöver inte vänta lika länge. För att föra arbetet framåt så höll vi båda igång och gjorde alltid olika uppgifter, så om man inte hade något speciellt att göra så diskade man istället för att stå och göra ingenting och det var bra.

Jag är jätte nöjd med resultatet och kan glatt säga att det här var den bästa maträtter jag någonsin gjort på hemkunskapen. Den smakade väldigt gjort och som tur var hann potatisen bli klar och vi hann i tid med diskningen och allt så det var riktigt bra planerat. Jag tyckte dock att gräddsåsen kunde ha varit lite tjockare så till nästa gång från man ha i lite mer vetemjöl. Annars var allt annat bra! Vi gjorde ju en lite lyxigare lunch men jag är riktigt stolt över att vi lyckades med det!

// Jonna

Hemkunskapsutvärdering av Amanda C

Publicerad 2012-12-07 19:01:00 i Amanda C,

Currygryta
Fläskkotlett skurna i tärningar
Stekta morötter och purjolök 
Stek först fläskkotletten och ha efter en stund även i grönsakerna.
 
Tagliatelle pasta (helst fullkorn)
 
Sås
Creme Fraiche
Mjölk
Currykrydda
Salt
Peppar
Måttligt mycket av allt, smaka av ofta och rör i såsen så att den inte bränns fast i bottnen av kastrullen!
 
 
Den här utvärderingen är ifrån en lektion som vi hade för två veckor sen. Uppgiften som vi fick då var att välja ut valfria råvaror som vi sedan skulle laga en lunch av. Jag var i grupp med Therese och Amanda N och vi valde att använda oss av fläskkotlett, tagliatelle-pasta, crème fraîche och currykrydda. Vi valde fläskkotletten eftersom att den är lite roligare än t.ex. falukorv (falukorv är även mycket mer halvfabrikat än fläskkotlett, fläskkotlett innehåller inte lika mycket tillsatser. Tillsatser är oftast inte bra för varken miljön eller hälsan)  och den passar även till de flesta rätter. Vi bestämde oss ganska tidigt för att göra en currygryta, men dock så hade vi inte riktigt bestämt vad vi skulle ha i den. Fläskkotletten var ett ganska självklart alternativ när vi väl började fundera efersom att den innehåller även en hel del nyttiga ämnen så som protein som hjälper musklerna att återhämta och att bygga upp sig och pastan innehåller kolhydrater som är bra för att få mycket energi, speciellt om det är fullkornspasta eftersom att kolhydraterna är ännu långsamare i dem. Den här måltiden passar därför väldigt bra inför en träning. Vi hade även i lite morötter och purjolök som vi stekte tillsammans med fläskkotletten så då fick vi med lite C-vitaminer som är mycket bra för immunförsvaret.
 
Jag tycker att hela lektionen var väldigt bra, allt flöt på och vi var även överens om vad vi skulle göra och vem som skulle göra vad hela tiden. Alla skötte det dom skulle göra och ingen stod och tittade på utan alla tog möjligheter till att göra saker hela tiden. Alla var även delaktiga bestämde vad vi skulle ha i i vår currygryta.
 
Något som var mindre bra var att vår sås vart lite smaklös, vi hade kunnat ha i ytterligare lite mer curry. När vi smakade av så var smaken bra, men när rörde ihop den med pastan och fläskkotletten så späddes smaken ut lite och de andra smakerna tog mer plats. Annars så var vår mat väldigt god och den var även ganska lättlagad, vilket var en utav baktankarna när vi lagade maten. Det jag har lärt mig idag under lektionen är hela receptet som vi hittade på, en måltid jag kommer att kunna laga många gånger framöver, och att det är kul att hitta på egna saker! Att man ska våga testa att blanda i lite allt möjligt som känns passande och att man inte jämt behöver följa en receptbok om man ska laga en lite mer "exklusiv"måltid, som jag absolut tyckte att vår maträtt var, men den var ändå en passande lunch. Ur ekonomi synpunkt så var det här kanske inte den billigaste lunchen man kunde valt pga fläskkotletten och den speciella pasta (makaroner hade vart billigare), men jag tycker ändå att det var en bra lunch, ibland så får man unna sig en något "dyrare" lunch. Om man hade velat ha den billigare så hade man kunnat byta ut pastan mot ris och fläskkotletten mot kyckling, men då hade man inte fått samma smak och konsistens på grytan. Ut miljösynpunkt hade man även kunnat byta ut varorna mot ekologiska och närproducerade varor, men eftersom att det inte var vi som handlade så var det lite svårt. Närproducerade och ekologiska varor minskar utsläppen av koldioxid eftersom att de inte fraktas lika långt.
När vi diskade så tänkte vi även på att inte spola vatten samtidigt som man diskar utan att istället tappa upp ett kar med vatten och så försökte vi att inte använda så mycket diskmedel eftersom att vi gärna värnar lite extra om miljön och inte vill slösa pengar på höga vattenräkningar eller på att ofta behöva köpa nytt diskmedel.
 

HKK utvärdering

Publicerad 2012-12-07 16:04:33 i Mathilda,

Denna lektion var våran sista hemkunskaps lektion i hela 9:an och det var tråkigt. Och denna gång var det inte så många elever, så att vi fick välja våra grupper själva. Jag och Felicia bestämde att vi skulle laga mat tillsammans och vi fick välja själva vad vi ville laga fast att alla grupper hade kassler som grund. Vi valde att göra en egen gjord wok alltså vi hade inget recept utan gick på våra egna smaker. I woken hade vi morot, paprika, purjolök och en burk med wok grönsaker. Och till woken kokade vi nudlar som vi sedan blandade ihop med woken.

Vår måltid var både ekonomisk och miljövänlig för att kassler hade Maria köpt till ett bra pris och nudlar är inte så dyra. Fläskkött (som kassler) är billigare att ta till matlagning än vad nötkött är. Även de grönsaker vi använde brukar inte kosta så mycket. Det som kan ha kostat lite mer var den burken med grönsaker för att de ligger i en burk med spad i.
Det som jag tänkte var miljövänligt var köttet (nu hoppas jag att Maria köpte svenskt kött) för att det inte hade transporterats så himla långt. Sedan är fläskkött bättre än nötkött för att fläskkött påverkar klimatet mindre än vad nötkött gör. Även är grönsakerna som vi använde miljövänliga för att de går att producera här i Sverige men då oftast i växthus. Men om de är sådda i Sverige har de inte så lång transport sträcka till affärerna där de ska säljas. Då blir det mindre avgaser från de transport man använder och det blir bättre för miljön. Fast nudlar ska jag säga är inte så himla miljövänliga för det tillverkas inte här i Sverige och behöver då transporteras hit.
Jag tycker att vi jobbade bra tillsammans och vi båda hade hela tiden något att göra. Och vi planerad bra genom att sätta på vattnet till nudlarna redan när vi började steka kasslerna och grönsakerna för att det skulle hinna koka upp i tid. När nudlarna var klara var även woken klar och vi kunde då på en gång hälla ihop woken tillsammans med nudlarna. När vi hade blandat ihop de båda hällde vi i soja och lite matlagnings grädde för att få lite mer smak och lite tjockare, även också så att det inte blev för torrt. Vi pressade även i lite vitlök för att vi tyckte att det inte smakade något och kanske blev det en aning för mycket, för min smak med det var gott. Slutresultatet blev bra och både jag och Feliciablev nöjda med resultatet eftersom vi visste inte riktigt hur det skulle smaka. Men det smakade gott och med en vitlöks eftersmak.

Denna måltid lärde jag mig att göra en måltid utan att ha ett recept och det var roligt. Och att man behöver inte ha något recept för att laga en godmåltid, som jag trodde innan. Även trodde jag det skulle vara svårare få de ingredienserna att passa ihop med varandra och få det att smaka gott tillsammans.
Det var nog den roligaste hemkunskaps lektionen på hela terminen och skulle gärna kunna göra en sådan lektion igen

//Mathilda

Hkk utvärdering - Isabelle

Publicerad 2012-12-06 20:53:36 i Isabelle,

Jag var i grupp med Martina och Ludvig. Uppgiften var att göra en miljövänlig, ekonomisk och hälsosam lunch. Alla grupper fick välja mellan olika ingredienser och sedan fick vi göra en maträtt på det vi hade fått. Vi tog kassler, nudlar, paprika, ostronsås, kokosmjölk m.m. Vi gjorde en wok. Vi hittade ett recept på kokosmjölk förpackningen om en kyckling wok så vi bestämde oss för att göra den, fast vi böt ut kycklingen mot kassler. Sedan gjorde vi en sallad med tomat, sallad, morot m.m till.

Wok var ekonomisk eftersom att nudlar är väldigt billigt och rotfrukterna är också relativt billiga. Sedan kan man också anpassa dom olika ingredienserna så att även dom blir billiga. Det var också miljövänligt med tanke på vårt kött val, en gris släpper tex ut mindre avgaser än vad en ko gör. Men nudlarna är nog inte det optimala valet miljömässigt eftersom nudlar oftast inte producerar i Sverige. Woken är också väldigt smidigt hälsomässigt. Det är en mycket bra Lunch efter en träning eftersom det innehåller mycket kolhydrater, proteiner m.m. Man kan också anpassa den väldigt mycket. Man väljer hur mycket kött respektive nudlar man vill ha. Jag tycker att det är en väldigt bra lunch som man kan anpassa för både en dag man tränar på och en dag som man inte tränar på.

Samarbetet i gruppen var också väldigt bra. Alla var sysselsatta hela tiden och vi planerade upp allting så att vi snabbt vart klara också. Jag tycker alla i gruppen tog ansvar.

Jag tycker att jag, liksom dom andra i gruppen, tog ansvar. Jag höll mig alltid sysselsatt och jag tror att det en av anledningarna till att vi vart klara så snabbt, eftersom alla jobbade aktivt och var sysselsatta hela tiden.

Det hela vart väldigt lyckat tycker jag! Det vart väldigt bra med kassler istället för kyckling och det hela hade en väldigt god smak. Kanske något salt, men annars vart det väldigt bra. Vi kunde dock ha haft mer paprika i tycker jag, eftersom paprikan försvann lite i virrvarret av kött och nudlar och man kände knappt någon smak av den. Kanske skulle man tänka sig att testa att blanda i lite andra rotfrukter också till nästa gång? Men jag vart hursomhelst väldigt nöjd med resultatet!

Jag lärde mig under passet hur man gör en wok, vilket jag aldrig hade gjort förut. Jag tycker inte att det var så komplicerat som man kunde tro från en början, utan det var faktiskt väldigt smidigt och jag skulle kunna tänka mig att göra det någon gång igen.

Hkk utvärdering av Sofia

Publicerad 2012-12-03 23:15:29 i Sofia,

Denna lektionen gjorde jag, Mathilda och Felicia en äppelpaj(eller rättare sagt 3st). Två av grupperna lagade mat och de andra två grupperna gjorde efterrätt. Jag tycker att vi samarbetade väldigt bra och vi delade även upp arbetet så att alla gjorde ungefär lika mycket. Vi hjälpte även varandra om någon fick problem, men det var bara småsaker.

Eftersom bara hälften av grupperna bakade så behövde vi göra en dubbel sats, alltså hade vi 2 pajer. När jag och Felicia höll på med de sista dekorationerna så kom vi på att ingen av grupperna hade gjort en laktosfri paj, Rasmus är nämligen laktosintolerant. Men vi löste det genom att Mathilda gjorde den pajen utan någon dekoration, utan bara fin i sin enkelhet. Det gick jättebra och alla 3 pajerna blev lyckade!

Något som vi kunde gjort bättre var att tänka efter innan och göra en laktosfri paj direkt, så hade vi sluppit stressa med den i sista minuten. Annars tycker jag att resultatet blev jättebra och vi blev nöjda!

Hemkunskap - Amanda N

Publicerad 2012-12-03 21:18:58 i Amanda N,

I fredags på hemkunskapslektionen hamnade jag och Helena i samma grupp. Vi fick välja bland olika matvaror och göra en valfri lunch av de matvaror som man valde. Jag och Helena fick välja först och vi  valde fläskfilé och potatis, av det gjorde vi fläskfilé med klyftpotatis. För att det inte skulle bli så torrt och tappa smak valde vi att göra en currysås. Först hade vi tänkt att göra en slags tomatsås, men oturligt nog fanns inte alla ingredienser som man behövde, så därför blev det en currysås istället! 
 
Det här var första gången jag lagade denna måltid och jag är verkligen nöjd! Det var både gott och inte alls svårt att göra, därför tycker jag att mitt och Helenas val av måltid var väldigt lyckat. Visst kanske det var lite "lyxigt" för att vara en lunch, men detta var även vår sista hemkunskapslektion, så varför inte? :) 
 
Jag tycker att vi båda sammarbetade på ett bra sätt och hjälpte varandra när det behövdes. Vi delade upp arbetet och båda två tog ansvar. Vi hade alltid något att göra och det var ingen som gjorde mer än den andre. Det var inte heller något som jag tyckte vi skulle gjort på något annat sätt, utan vi gjorde alltid det bästa vi kunde. Eftersom vi bara var två i laget tog det lite längre tid för oss att b.la. bli klar med diskningen, som tur var kom det personer från andra lag som redan var klara och hjälpte oss. Det var väldigt snällt gjort av dem och jag är mycket tacksam för deras hjälp! 
 
 
 

Hemkunskap

Publicerad 2012-12-03 20:46:47 i Helena,

Hemkunskapsutvärdering.

I fredags på hemkunskapen så kom jag i samma grupp som Amanda N. Vi skulle då få göra en valfri måltid av olika råvaror som vi fick välja från. Vi valde potatis och fläskfilé. Med det så valde vi att göra klyftpotatis med fläskfilé och currysås. Vi hade egentligen tänkt att göra en annan sås men alla ingredienser som behövdes fanns tyvärr inte. Till maten hade vi också en sallad vid sidan om. Maten blev riktigt god och den tog inte särskilt lång stund att göra.

Jag tycker att vårt lag samarbetade väldigt bra. Jag skötte om fläskfilen och såsen medan Amanda tog hand om potatisen, salladen och dukade. När någon hade tid över så hjälpte vi den andra. Vi delade upp matlagningen väldigt bra, det gjorde vi också med diskningen då båda hjälpte till lika mycket. Båda gjorde vårt bästa i gruppen och ingen slöade och det är ju härligt!


Eftersom vi var färre i vår grupp än de andra så tog det lite längre stund för oss att bli klara med diskningen men det gick bra ändå för att folk från de andra grupperna kom och hjälpte oss, det tyckte jag var väldigt snällt och det är bra att det inte bara finns samarbete i gruppen utan också i hela hemkunskapssalen.

Hemkunskap av ludwig

Publicerad 2012-12-03 20:32:00 i Ludwig,

Jag vart i grupp med Isabelle och Martina. Vi skulle göra en måltid av slumpade varor. utförande: Först så fick vi välja vilka råvaror vi ville ha, vi tog kasler och nudlar med kokosmjölk. Vi ville göra wok men hade inget recept, fast på konservburken stod det recept på kyckling wok så vi tog det men vi ersatte kyckling med kasler. I wokken hade vi kasler, nudlar, kokosmjölk, lök, och paprika m.m. Till det hade vi en vanlig sallad som innehöll isbergssallad, morötter och gurka. Maten blev över mina förväntningar den smakade gott och vi hade fått till alla kryddor rätt. Min grupp jobbade väldigt bra tillsammans och vi delade upp uppgifterna bra mellan varandra. 
Jag tycke att samarbetet var bra för att alla var samarbets villiga. Det som gick mindre bra var att såsen vart lite dålig förmodligen för att vi hade den på spisen förlänge. Jag tycke att jag var mycket delaktig i gruppen jag tog ansvar för mina uppgifter och hjälpte min kamrater. Jag peppade kamraterna och hjälpte dom för att driva gruppen fram och smidigt. Det jag lärde mig under lektionen var att man inte behöver följa ett recept exakt man kan byta på saker om man vill och använda det som finns tillgängligt. Det vi skulle ändra var att vi kunde börja koka nudlarna tidigare, så att kaslern och såsen inte skulle bli kall och behöva värma den och slösa onödig energi. 

Hemkunskapsutvärdering-Lasagne

Publicerad 2012-12-03 10:18:02 i Clara,

På denna lektion gjorde vi lasagne. Vi samarbetade bra. Vi delade upp arbetet så alla hade något att göra, och alla hjälptes åt att plocka undan i slutet av lektionen. Det som var mindre bra, var att jag råkade lägga i vanligt smör när vi skulle steka löken och vi var "laktosgruppen" så vi fick ingen lök i vår lasagne eftersom vi var tvungna att slänga den. I efterhand kom vi på att vi hade kunnat bytt med en annan grupp, men det är ju lätt att vara efterklok. Sedan så tycker jag att vi skulle ha haft i lasagnen i ugnen lite längre, för pastaplattorna var lite hårda längst ut på kanterna. Jag tycker att min egna arbetsinsats var bra. Jag tog engagemang, ansvar och såg till att jag hjälpte någon annan utifall jag blev färdig. Gruppen fungerade bra ihop, vi hjälpte varandra att se till att arbetet gick framåt. Jag lärde mig att man alltid ska dubbelkolla om det är rätt ingredienser innan man lägger i dem. Jag lärde mig också att göra en supergod lasagne, resultatet blev underbart! Konsistensen var perfekt och köttfärsen hade en god, lagom kryddig smak. Till det gjorde vi en färgglad och härlig sallad!

Hemkunskapen av Therese

Publicerad 2012-12-02 18:06:27 i Therese,

Hemkunskapsutvärdering.

I fredags på hemkunskapen så hamnade jag i grupp med Albin och Michelle. Då fick vi som uppgift att laga en valfri måltid, som helst skulle innehålla en lite av varje del från kostcirkeln. Vi fick då välja mellan ett par olika råvaror, vi valde då potatis och falukorv. Med dessa ingredienser valde vi att göra en soppa. I soppan hade vi vatten, buljong, morötter, lök. Till det hade vi även bön-tonat-paprika sallad på sidan om. Maten blev precis som vi hade tänkt oss. Riktigt god, och perfekt kryddad. Vi tyckte själva att vi gjorde det bra och fick med lite av varje del av kostcirkeln.

Jag tycker att bi som lag kompletterade varandra på ett bra sätt. Vi ställde upp för varandra och pepprade varandra till fullo. Att få en sådan grupp är alltid roligt! Jag är nöjd med allas insats och tycker inte alls att det var någon som gjorde mer än någon annan. Vi delade upp arbetsuppgifterna på ett bra sätt så att alla hade något att göra.

Vi hann färdigt med diskningen och allt sådant mycket tidigare än alla andra. Då ställde jag upp och hjälpte några andra kök som behövde hjälp. Detta tycker jag var mycket bra gjort av mig, för det som är absolut viktigast när man är i ett kök och ska försöka lyckas med mat är att samarbeta. Även fast jag bara hjälpte de med diskningen så kan jag ändå förvänta mig att de kanske hjälper mig en annan gång.

Jag är mycket nöjd med min och lagets insats!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela